Program Hakkında Bilgiler
Bu Hibe Programı Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) II altındaki 2014 yılı için Türkiye Eylem Planı kapsamında AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir.
Kamu ve STK’lar Arasında İşbirliğinin Güçlendirilmesi İçin Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı 2.500.000 Avro bütçeye sahip, yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde, kamu sektörü ile sivil toplum kuruluşları (STK) arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ile STK’ların kapasitelerinin ve aralarındaki ağların güçlendirilmesini hedefleyen bir programdır.
Hibe Programının genel hedefi, STK’ların politika belirleme ve karar alma süreçlerine daha aktif demokratik katılımı vasıtasıyla sivil toplumun gelişiminin desteklenmesidir.
Hibe Programının özel hedefleri ise kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve sivil toplum kuruluşları ile aktivistlerin kapasitelerini ve aralarındaki ağları geliştirmektir.
Ayrıca, projeler aşağıda yer alan öncelik alanlarından en az ikisinin kapsamına girecek şekilde tasarlanmalı ve uygulanmalıdır.
- Sivil toplum kuruluşları ve aktivistleri destekleyecek yasal ve finansal ortamın iyileştirilmesi
- Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi
- Sivil toplum kuruluşlarının yönetsel ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi
Kurumsal Çerçeve
Bu Programın kurumsal çerçevesi aşağıdaki kurumları içerir:
Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB): MFİB Programın Sözleşme Makamıdır ve Programın idari ve mali uygulamasından sorumludur. MFİB; ihale yapma, sözleşme imzalama ve Koordinatör Faydalanıcılara yapılacak ödemeleri de kapsayacak şekilde hibe fonlarının doğru kullanımı konusunda nihai sorumluluğa sahiptir.
Avrupa Birliği Başkanlığı (ABB): ABB programın faydalanıcısıdır. ABB Programın teknik uygulamasının koordinasyonundan sorumludur ve ayrıca hibe projelerinin izlenmesini koordine edecektir.
Proje Uygulama Birimi (PYB): PYB; ABB bünyesinde kurulan; Programın günlük olarak uygulamasından, Koordinatör Faydalanıcılarla koordinasyonun sağlanmasından, Programın tanıtımından ve Programla ilgili bilgilerin yaygınlaştırılmasından, projelerin izlenmesinden ve Teknik Yardım Ekibiyle işbirliği içerisinde saha ziyaretlerinden (yerinde incelemelerden) sorumlu olan bir birimdir. PYB, Koordinatör Faydalanıcıların projelerini uyguladıkları süre boyunca asıl irtibat noktası olarak hareket eder. Ek olarak, projelerin uygulamaları sırasında, Faydalanıcı Kurum tarafından izlemeden sorumlu uzmanlar atanacaktır. PYB ile işbirliği içerisinde çalışacak olan bu uzmanlar, projenin izlenmesinden sorumlu olacaklar ve Koordinatör Faydalanıcılara destek sağlayacaklardır.
Teknik Yardım Ekibi (TYE): Teknik yardım sözleşmesine (çerçeve sözleşme veya hizmet alım usulleri kullanılarak) tabi olarak çalışan Türk ve/veya uluslararası uzmanlardan oluşan; projeye ilişkin tüm hususlarda Kıdemli Program Görevlisi (KPG) koordinasyonunda danışman konumunda bulunan, hibe projelerini yönlendiren veya projelere danışmanlık veren ve destek hizmetlerini sağlayan ekiptir. Ayrıca TYE, KPG/PYB’un koordinasyonu altında, Koordinatör Faydalanıcılara eğitim ve uygulama desteği verir.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu (ABTD): Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen programların ve projelerin tüm faaliyetlerinin onayından sorumludur.